Chlebek cebulowy z orzechami makadamia (Pane alle cipolle)
Pomysł na dzisiaj :) W smaku petarda! Cieniutka chrupiąca skórka, bardzo puszysty miękisz i niesamowity aromat. Jego płaska forma przypomina mi trochę focaccię.
Jeśli dzień lub dwa wcześniej nastawimy na niego zaczyn, to samo wykonanie jest potem dosyć proste i szybkie. Polecam do upieczenia także początkującym!
Nawodnienie ciasta (hydratacja) 75%
Pomysł na ten chleb zaczerpnąłem z bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ
Receptura (na 1 chlebek o wadze ok. 450 g):
Zaczyn "stare ciasto" (1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie 24-48 godziny w lodówce 3-4oС):
50 g - mąka pszenna typ 650 lub 750
34 g - woda;
1,5 g. - drożdże świeże prasowane;
1 g - sól
.
Ciasto (fermentacja ok. 90 minut w temperaturze pokojowej ok. 24-25oС):
250 g - mąka pszenna typ 650 lub 750;
188 g - woda;
6 g - drożdże świeże prasowane;
38 g - zaczyn "stare ciasto";
6 g - sól;
28 g - orzechy makadamia (wstępnie rozłupane w moździerzu na 2-4 części);
48 g - krążki cebulowe, lekko podduszone i schłodzone.
Ciasto bez soli wyrabiać mikserem przez 8 minut na dużej prędkości, następnie dodać sól i wyrabiać kolejne 5 minut.
Potem wmieszać orzechy, na końcu dodać wystudzoną cebulę.
Zostawić przykryte do wstępnej fermentacji na ok. 90 minut w temperaturze pokojowej ok. 24-25oС.
Wyrobione ciasto wyłożyć na obsypany mąką stół i uformować w kulę.
Posmarować (za pomocą pędzelka) wierzch ciasta oliwą lub olejem, nakryć reklamówką, tak aby nie stykała się z ciastem i zostawić do wyrośnięcia na 50-60 minut.
Po wyrośnięciu znowu posmarować wierzch ciasta oliwą lub olejem.
Za pomocą palców zrobić w cieście wgniecenia (podobnie jak w focaccii), nadając jednocześnie ciastu okrągły kształt.
Posypać wierzch grubo mieloną, krystaliczną solą.
Wypiekać w temperaturze 210-225oС, najpierw 15 minut z parą, potem wypuścić parę i dopiekać jeszcze przez ok. 25 minut. Ja piekłem w garnku.
Smacznego :)
Musi być przepyszny, uwielbiam cebulowe pieczywo. :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię :) To moje pierwsze podejście do tego chleba, ale na pewno nie ostatnie. Polecam, nie jest trudny!
Usuń