Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Chlebek cebulowy z orzechami makadamia (Pane alle cipolle)

Chlebek cebulowy z orzechami makadamia (Pane alle cipolle)

Chlebek cebulowy z orzechami makadamia (Pane alle cipolle)

Chlebek cebulowy z orzechami makadamia (Pane alle cipolle)

Chlebek cebulowy z orzechami makadamia (Pane alle cipolle)


Pomysł na dzisiaj :) W smaku petarda! Cieniutka chrupiąca skórka, bardzo puszysty miękisz i niesamowity aromat. Jego płaska forma przypomina mi trochę focaccię.
Jeśli dzień lub dwa wcześniej nastawimy na niego zaczyn, to samo wykonanie jest potem dosyć proste i szybkie. Polecam do upieczenia także początkującym!

Nawodnienie ciasta (hydratacja) 75%

Pomysł na ten chleb zaczerpnąłem z bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ

Receptura (na 1 chlebek o wadze ok. 450 g): 


Zaczyn "stare ciasto" (1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie 24-48 godziny w lodówce 3-4oС):


50 g - mąka pszenna typ 650 lub 750
34 g - woda;
1,5 g. - drożdże świeże prasowane;
1 g - sól
.

Ciasto (fermentacja ok. 90 minut w temperaturze pokojowej ok. 24-25oС):


250 g - mąka pszenna typ 650 lub 750;
188 g - woda;
6 g - drożdże świeże prasowane;
38 g - zaczyn "stare ciasto";

6 g - sól;

28 g - orzechy makadamia (wstępnie rozłupane w moździerzu na 2-4 części);
48 g - krążki cebulowe, lekko podduszone i schłodzone.


Ciasto bez soli wyrabiać mikserem przez 8 minut na dużej prędkości, następnie dodać sól i wyrabiać kolejne 5 minut.

Potem wmieszać orzechy, na końcu dodać wystudzoną cebulę.

Zostawić przykryte do wstępnej fermentacji na ok. 90 minut w temperaturze pokojowej ok. 24-25oС.

Wyrobione ciasto wyłożyć na obsypany mąką stół i uformować w kulę.

Posmarować (za pomocą pędzelka) wierzch ciasta oliwą lub olejem, nakryć reklamówką, tak aby nie stykała się z ciastem i  zostawić do wyrośnięcia na 50-60 minut.

Po wyrośnięciu znowu posmarować wierzch ciasta oliwą lub olejem.

Za pomocą palców zrobić w cieście wgniecenia (podobnie jak w focaccii), nadając jednocześnie ciastu okrągły kształt.

Posypać wierzch grubo mieloną, krystaliczną solą.

Wypiekać w temperaturze 210-225oС, najpierw 15 minut  z parą, potem wypuścić parę i dopiekać jeszcze przez ok. 25 minut. Ja piekłem w garnku.


Smacznego :)

Komentarze

  1. Musi być przepyszny, uwielbiam cebulowe pieczywo. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię :) To moje pierwsze podejście do tego chleba, ale na pewno nie ostatnie. Polecam, nie jest trudny!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty