Chleb w stylu litewskim (z kminkiem i słodem) robiony metodą Tartine
Mój nowy eksperyment, polegający na połączeniu smaków charakterystycznych dla chleba litewskiego z metodą Tartine. Jest to zatem chleb pszenny robiony na pszennym zakwasie, jednakże z dodatkiem zaparzanej mąki żytniej, ciemnego żytniego słodu litewskiego i dużą ilością kminku. Chleb wyszedł delikatny, a zarazem bardzo aromatyczny i smaczny :)
Zaparka 2 godziny w 63-65oC (robiłem na łaźni wodnej lub można zawinąć w koc lub pierzynę ;)
50 g żytnia t 2000
100 g woda wrzątek
2-3 g słód jęczmienny lub żytni jasny
12 g słód żytni litewski ciemny
kminek wg uznania, 1-2 łyżeczki
Do szczelnie zamykanego naczynia odmierzyć mąkę żytnią, słód ciemny żytni i kminek, dodać wrzącą wodę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jasny słód jęczmienny lub żytni i ponownie wymieszać. Zostawić szczelnie zamkniętą na 2 godziny w 63-65oC (robiłem na łaźni wodnej lub można zawinąć w koc lub pierzynę ;)
Dalej chleb robiłem tak jak Tartine. Przepis na chleb Tartine tutaj.
Ciasto
425 g pszenna Manitoba tipo "0"
25 g orkiszowa razowa
100 g aktywny zakwas pszenny
150 g cała zaparka
250 g woda + 25 g
11 g sól
Parametry:
Autoliza 50 minut
Fermentacja wstępna 4 godziny w 25oC
Wstępne formowanie
Odpoczynek po formowaniu wstępnym 45 minut
Wyrastanie w koszyku 2 godziny 30 minut w 25oC
Pieczenie 45' w 235 --> 200oC w garnku żeliwnym
Smacznego :)
O rety, wygląda pysznie! =)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Równie pysznie smakuje ;)
UsuńŁo matko jaki piękny ,a ten wierzch czym tak pięknie udekorowany?
OdpowiedzUsuńDziękuję! Przed włożeniem do piekarnika (garnka żeliwnego) spryskujemy wierzch chleba wodą i sypiemy mąką przez szablon. Ja tutaj użyłem podkładki do zlewozmywaka, ha-ha-ha ;)
Usuń