Fougasse - chleb z Prowansji
Fougasse to pochodzący z Prowansji francuski chleb w kształcie liścia . Jest on trochę podobny do włoskiej foccacii.
Jest to płaski chleb z dużą ilością pysznej chrupiącej skórki. Można go robić z różnymi dodatkami, ziołami, gruboziarnistą solą, suszonymi pomidorami czy oliwkami.
Składniki na 2 chlebki:
Zaczyn (poolish)
170 g - mąka pszenna t 550 lub 650
170 g - woda
2,5 g - drożdże świeże prasowane
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, wymieszać do jednorodnej konsystencji.
Fermentacja 60 minut w temperaturze pokojowej, następnie 10-20 godzin w lodówce przy 4-10oС.
Ciasto
330 g - mąka pszenna t 550 lub 650
170 g - woda
3,5 g - ekstrakt słodowy diastyczny (zastąpiłem 1 g słodu jęczmiennego jasnego + 2,5 g syropu trzcinowego, ekstrakt słodowy można też zastąpić miodem lub cukrem)
6 g - drożdże świeże prasowane
340 g - zaczyn poolish (cały);
12 g - sól (dodać pod koniec wyrabiania ciasta);
3 g - rozmaryn suszony
3,5 g - zioła prowansalskie
Rozmaryn i zioła dodajemy do gotowego, wyrobionego ciasta.
Wstępna fermentacja ciasta 75-90 minut w temperaturze 20-24oС, potem dzielimy ciasto na dwa kęsy, formujemy wstępnie w kule i zostawiamy na 10 minut aby odpoczęło.
Ostateczne formowanie w kształt liści robiłem podobnie jak na tym filmiku
Przekładamy na papier do pieczenia i zostawiamy do końcowego wyrośnięcia na 50 minut.
Pieczemy w temperaturze 210-220oС przez 15 minut z parą, następnie dopiekamy do pożądanego zarumienienia skórki.
Smacznego :)
Wielokrotnie widziałam już przepisy na yen piękny chlebek. Chyba czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńNie są trudne, a wyglądają efektownie, polecam!
Usuńwow ..... wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuń