Chleb orkiszowo-żytni jasny

Chleb orkiszowo-żytni jasny

Chleb orkiszowo-żytni jasny



Bardzo prosty, zdrowy i smaczny chleb o neutralnym smaku, pasującym do wszystkiego. Jest to chleb z mąki orkiszowej jasnej i żytniej jasnej na zakwasie. 
Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg.


Ciasto

280 g mąki orkiszowej jasnej
230 g mąki żytniej typ 720
200 g aktywnego zakwasu żytniego
325 g ciepłej wody
12 g soli
trochę maku do posypania

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem ok. 5 minut. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Wyrównać ciasto mokrą łyżką i posypać makiem lub innymi nasionami.

Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 4-8 godz. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.

Nagrzać piekarnik do temp. 220oC. Piec 30 min. w temp. 220oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 30 minut.

Studzić na kratce.


Komentarze

  1. Kromeczki aż się proszą o schrupanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisie pisze że przepis jest na forme 30x10 a na zdj widać duzy bochenek chleba w formie kwadratowej? Możesz dać znać czy na pewno chodzi o keksówke 30x10 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to może wprowadzać w błąd, na drugim zdjęciu jest chleb z podwójnej ilości, który piekłem na święta. A przepis podstawowy jest na keksówkę. Pozdrawiam i sorry za tak późną odpowiedz.

      Usuń
    2. nie szkodzi :) jeszcze nie piekłam z tego przepisu, w tym tygodniu wypróbuje. dziękuje za odpowiedź ! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty