Domowy ser topiony (smażony)
Serek topiony-smażony domowej roboty bez konserwantów, emulgatorów, stabilizatorów, utwardzonych tłuszczy i tym podobnych dodatków. Bardzo prosty do wykonania. Można go przyprawić do smaku czym kto lubi, ja zrobiłem tym razem wersję z kminkiem.
Składniki:
250 g twarogu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
kminek lub inne przyprawy do smaku (czosnek niedźwiedzi, papryka, pieprz, szczypiorek, co kto lubi...)
2 łyżeczki masła lub margaryny
około 50-100 ml mleka
Twaróg rozkruszyć do miseczki. Posypać sodą oczyszczoną, przykryć talerzykiem i odstawić, aby zgliwiał (częściowo się stopił ). Twaróg zostawić w temperaturze pokojowej przez 1-3 dni.
W rondelku stopić masło i dodać do niego zgliwiały twaróg. Na bardzo małym ogniu zasmażać go dodając jednocześnie sól, mleko (dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji) oraz wybrane przyprawy. Gotowy serek przelać do miseczki i odstawić do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz