Pumpernikiel
Chleb wyszedł bardzo aromatyczny, o przebogatym smaku.
Uwaga: Ten chleb wymaga bardzo długiego wypiekania - ok. 8 godzin w niskiej temperaturze.
Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 0,8 kg.
Zaparka
25 g słodu jęczmiennego jasnego (zmielonego)
15 g słodu jęczmiennego ciemnego, najlepiej barwiącego (zmielonego)
50 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000
50 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej (śruty)
150 g wrzątku
Zaparzyć składniki wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić na 3 godziny w zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie.
Ciasto
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej (śruty)
160 g aktywnego zakwasu żytniego
140 g letniej wody
cała zaparka
trochę więcej niż 1 łyżeczka soli
10 g miodu
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Zawinąć szczelnie w reklamówkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta dodać 1 łyżkę oleju i krótko wyrobić.
Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Zostawić do wyrastania na kolejne 4 godziny.
Wierzch ciasta zwilżyć woda, formę SZCZELNIE!!! zawinąć w folię aluminiową, najlepiej dwukrotnie.
Nagrzać piekarnik do temp. 150oC. Piec ok. 8 godzin w temp. 130-140oC, wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w piekarniku na 1 godzinę do wystygnięcia.
Ostudzony chleb zawinąć w folie aluminiowa i schłodzić w lodówce, kroić w cieniuteńkie kromki i jeść najlepiej po 1-2 dniach.
Prezentuje się znakomicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń