Chlebek z pesto
Pyszny, pachnący bazylią chlebek z mąki pszennej, na drożdżach, z dodatkiem pesto i parmezanu.
Przepis w oparciu o informacje z bloga Food Haven by Misia. Można tam zobaczyć jak taki chlebek zwinąć i spleść.
Ciasto:
200 ml ciepłego mleka
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki drożdży instant
400 g mąki pszennej, np. typ 650
Nadzienie:
1/2 szklanki pesto
40 g tartego parmezanu lub żółtego sera
kilka posiekanych orzechów nerkowca
W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiać ręcznie ok. 10 minut lub mikserem z hakiem 8 minut, do czasu, aż ciasto nie będzie przyklejać się do miski. Posmarować ciasto oliwą i zostawić na godzinę, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 20x35 cm. Posmarować pesto, posypać parmezanem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Następnie przekroić na środku wzdłuż (przecinać ok. 4 cm od górnej części) i spleść je razem tak, by nacięcie z nadzieniem pozostawało na górze.
Przełożyć chleb do keksówki o wymiarach 10x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Posypać orzeszkami nerkowca i przykryć folią. Odstawić do wyrastania na ok. godzinę, w ciepłym miejscu.
Piekarnik nagrzać do 175°C. Wstawić chleb i piec 35-40 minut, do czasu zrumienienia. Przez ostatnie 10 - 15 minut przykryć folią aluminiową, by nie spalić orzeszków.
Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz