Chleb orkiszowo-żytni jasny
Bardzo prosty, zdrowy i smaczny chleb o neutralnym smaku, pasującym do wszystkiego. Jest to chleb z mąki orkiszowej jasnej i żytniej jasnej na zakwasie.
Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg.
Ciasto
280 g mąki orkiszowej jasnej230 g mąki żytniej typ 720
200 g aktywnego zakwasu żytniego
325 g ciepłej wody
12 g soli
trochę maku do posypania
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem ok. 5 minut. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Wyrównać ciasto mokrą łyżką i posypać makiem lub innymi nasionami.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 4-8 godz. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
Nagrzać piekarnik do temp. 220oC. Piec 30 min. w temp. 220oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 30 minut.
Studzić na kratce.
Kromeczki aż się proszą o schrupanie!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńW przepisie pisze że przepis jest na forme 30x10 a na zdj widać duzy bochenek chleba w formie kwadratowej? Możesz dać znać czy na pewno chodzi o keksówke 30x10 ?
OdpowiedzUsuńTak, to może wprowadzać w błąd, na drugim zdjęciu jest chleb z podwójnej ilości, który piekłem na święta. A przepis podstawowy jest na keksówkę. Pozdrawiam i sorry za tak późną odpowiedz.
Usuńnie szkodzi :) jeszcze nie piekłam z tego przepisu, w tym tygodniu wypróbuje. dziękuje za odpowiedź ! :)
UsuńCzy możesz proszę zdefiniować "mąkę orkiszowa jasną"? Jaki to typ?
OdpowiedzUsuńStrasznie dawno ten chleb piekłem ;) Myślę, że typ coś koło 630 użyłem wtedy do niego.
UsuńMam pytanie czy zakwas można zastąpić drożdżami ?
OdpowiedzUsuńTo jest chleb na zakwasie jest tu sporo mąki żytniej wymagającej zakwaszenia drożdże raczej nie dadzą sobie rady
Usuń