Chleb baltonowski z mieszanki
Zazwyczaj nie kupuję gotowych mieszanek do wypieku chleba, ale tę dostałem od znajomego, więc nie pozostało nic innego, jak tylko ją wypróbować. Jest to mieszanka na chleb baltonowski, pszenno-żytni, produkowana przez Gdańskie Młyny.
Z podanych proporcji wyszedł bochenek o wadze 775 g. Z jednego opakowania mieszanki otrzymujemy dwa takie bochenki.
Skład chleba przedstawia się następująco:
Do ciasta chlebowego dodałem, zgodnie z sugestią na opakowaniu, jednego ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka oraz łyżkę oleju. Wierzch chleba posypałem białym makiem. Chlebek wyszedł bardzo dobry, o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce. Jest to dobra propozycja dla zabieganych osób, nie mających czasu na robienie chleba od podstaw. Chleb robi się szybko i jest naprawdę smaczny.
Komentarze
Prześlij komentarz