Babeczki orkiszowe z budyniem
Tym razem, coś w sam raz na wielkanocny stół lub do koszyczka ze święconką. Babeczki z kruchego ciasta, z mąki jasnej orkiszowej, nadziewane budyniem. Z podanych proporcji wychodzi ok. 9 babeczek.
Kruche ciasto na babeczki:
200 g mąki jasnej orkiszowej
90 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
Nadzienie budyniowe:
1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
200 ml mleka
2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dokładnie w misce tworząc kulę. Ciasto odkładamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Na tę ilość ciasta wystarczy połowa opakowania budyniu. Zamiast 250 ml mleka bierzemy 200 ml, tak aby budyń do nadziania babeczek był gęstszy. Budyń odkładamy przykryty do wystygnięcia.
Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na placek grubości ok 3-4 mm i wycinamy krążki, którymi wylepiamy metalowe foremki. Każdą babeczkę nadziewamy łyżeczką budyniu. Budyniu nie nakładamy zbyt dużo, aby podczas pieczenia babeczki się nam nie rozklejały. Każdą babeczkę przykrywamy drugim krążkiem i zalepiamy. Najłatwiej "przykrywki" wyciąć foremką na babeczki. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Babeczki pieczemy w 180oC przez 30-35 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz