Chleb pszenny na maślance (Honey buttermilk bread)

Chleb pszenny na maślance (Honey buttermilk bread)


Delikatny chleb drożdżowy z jasnej mąki pszennej, na maślance, z dodatkiem miodu (Honey buttermilk bread). 
Przepis pochodzi ze strony http://www.restlesschipotle.com/buttermilk-bread/
Ilość składników dostosowana do formy 30x10 cm. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 0,9 kg.


Składniki:


0,7 łyżeczki suchych drożdży 
szczypta czosnku granulowanego 
0,7 łyżeczki cukru
40 ml ciepłej wody (40oC)
315 ml maślanki (40oC)
3 łyżki miodu
0,7 łyżeczki soli
0,5  łyżeczki sody oczyszczonej
550 g mąki pszennej jasnej chlebowej
3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła


W misce wymieszać drożdże, czosnek, cukier i ciepłą wodę.
Zostawić na 5-10 minut, aż zacznie się pienić.  
Maślankę, miód, sól i sodę wymieszać razem i dodać do mieszaniny drożdżowej.
Dodać połowę mąki i miksować na wolnych obrotach  około 3-5 minut.
Do rzadkiego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło oraz resztę mąki, miksować na wolnych obrotach.
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski przełożyć je na obsypany mąką blat. 
Zagniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. 
Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i zostawić do wyrastania na 90 minut. 
Następnie przełożyć do formy 30x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. 
Posmarować wierzch chleba olejem lub roztopionym masłem.
Przykryć i zostawić do wyrastania na 45 minut lub do czasu, aż ciasto wyrośnie prawie do brzegów formy.
Nagrzać piekarnik do 200oC.
Piec przez 30 minut. Jeżeli chleb zbyt szybko się rumieni można przykryć go folią aluminiową.
Wyjąć bochenek z piekarnika i posmarować roztopionym masłem.
Zostawić do wystygnięcia w formie na 10 minut.
Wyjąć z formy i studzić na kratce.

Komentarze

Popularne posty