Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood

Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood


Bardzo zdrowy, wieloziarnisty chleb z mąki orkiszowej jasnej i razowej na zakwasie, z dodatkiem ziaren superfood.

Superfood to żywność naturalna, nieprzetworzona  o bogatym składzie odżywczym, zawierająca wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Zawiera mnóstwo witamin, antyoksydantów, minerałów i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Jej  własności są potwierdzone naukowo, mogą one chronić organizm przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi.





Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood

Zaczyn 


60 g aktywnego zakwasu żytniego
170 g mąki orkiszowej jasnej
110 g  wody

Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym  miejscu.
Jednocześnie z zaczynem sporządzamy namaczankę.


Namaczanka


30 g nasion chia
30 g siemienia lnianego
30 g kaszy jaglanej
150 g wody

Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn.


Ciasto


cały zaczyn
cała namaczanka
350 g wody
240 g mąki orkiszowej jasnej
170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
1,5 łyżeczki soli
50 g ziaren słonecznika
50 g ziaren dyni
50 g sezamu


Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. 

Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godz.

Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Piec 10 min. w temp. 220oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 50 minut.

Studzić na kratce.



Komentarze

Popularne posty