Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood
Superfood to żywność naturalna, nieprzetworzona o bogatym składzie odżywczym, zawierająca wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Zawiera mnóstwo witamin, antyoksydantów, minerałów i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Jej własności są potwierdzone naukowo, mogą one chronić organizm przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi.
Zaczyn
60 g aktywnego zakwasu żytniego
170 g mąki orkiszowej jasnej
110 g wody
Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym miejscu.
Jednocześnie z zaczynem sporządzamy namaczankę.
Namaczanka
30 g nasion chia
30 g siemienia lnianego
30 g kaszy jaglanej
150 g wody
Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn.
Ciasto
cały zaczyn
cała namaczanka
350 g wody
240 g mąki orkiszowej jasnej
170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki soli
50 g ziaren słonecznika
50 g ziaren dyni
50 g sezamu
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godz.
Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Piec 10 min. w temp. 220oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 50 minut.
Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz